Ronny Wassink Had je stefania met bedankt gevonden groetjes van ronny Jan Willem ABBA - Waterloo Graag ABBA Jasper Lekker eerste plaatje Gert en Marijke!

De geschiedenis van Radio Monique

Radio Monique begon als een zeezender in de tweede helft van de jaren ’80.

Het station zou oorspronkelijk al in september 1981 starten vanaf het schip vanwaar Radio Paradijs uitzond, maar na slechts drie dagen werd dit schip door de Nederlandse politie in beslag genomen.

Mi-Amigo

Op 15 april 1979 verhuurde de Caroline-organisatie de 10 kW-zender aan boord van de Mi-Amigo aan Fred Bolland, waarmee de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Caroline van start gingen. Gedurende de dag werden de uitzendingen in het Nederlands verzorgd door een team dat bestond uit: Paul de Wit (ook bekend als Erik de Zwart), Rob Hudson (Ruud Hendriks), Ad Roberts (Rob de Goede), Johan Visser op band (Ron Bisschop), Marc Jacobs (Rob van Dam) en Jeroen Woelwater (Jeroen Soer).

Door een gebrek aan voldoende reclame-inkomsten vanuit de Nederlandstalige uitzendingen besloot de eigenaar van het zendschip Mi-Amigo om de Belg Danny Vuylsteke, samen met zijn rechterhand Ben Bode, de dagelijkse leiding van het station over te dragen van Fred Bolland.

Op 11 februari kwam Wim Robijn aan boord van de MV Mi-Amigo voor Radio Caroline, waarmee de nieuwe programmering begon. Nieuwe deejays Carl de Jong (Peter Teekamp) en Sebastiaan Peters (Eddie Keur) traden in dienst. De programma’s van Tom van der Velde werden vanaf dat moment ook vanaf tape uitgezonden. Alle uitzendingen werden opgenomen in Den Haag, op het adres Hoge Nieuwstraat 3A.

In de nacht van 19 op 20 maart 1980 vond de MV Mi-Amigo, dat in de jaren zestig en zeventig dienst had gedaan als zendschip voor verschillende radiostations, uiteindelijk haar laatste rustplaats op de bodem van de Theemsmonding. Op dat moment werd aangenomen dat dit ook het einde betekende voor Radio Caroline, dat in 1964 als zeezender was begonnen met zijn uitzendingen.

Nieuw Schip

Die gedachte bleek onjuist te zijn. Het duurde enige tijd, maar het station kwam weer tot leven. Tussen het moment van de ondergang van de Mi Amigo en de daadwerkelijke herstart van het station lag meer dan drie jaar. Gedurende deze periode werd niet alleen de komst van een nieuw schip aangekondigd, maar werd het schip ook daadwerkelijk uitgerust in de haven van het Spaanse Santander. Er waren echter ook tal van problemen. Zo erg, dat de verschillende financiers op een gegeven moment niet meer met elkaar door één deur konden. Dit resulteerde in beslaglegging op het schip, waardoor alle activiteiten tot stilstand kwamen.

Toch slaagde men er uiteindelijk in om het nieuwe schip, de MV Ross Revenge, te verankeren in de Noordzee, in internationale wateren. Op 19 augustus 1983 was er een relatief sterk signaal te horen op de 963 kHz op de AM-band. De Ross Revenge was niet alleen het grootste zendschip ooit, met een gewicht van maar liefst 978 ton, maar beschikte ook over de hoogste zendmast die ooit op een zendschip is gebouwd — 300 voet hoog. Echter, net als in de jaren zeventig bleek de Caroline-organisatie financieel niet in staat om de onderneming te dragen. Hoewel er enkele adverteerders waren geworven, waren de inkomsten onvoldoende om de enorm hoge kosten te dekken. In de jaren zeventig hielpen onder andere Radio Atlantis en Radio Mi Amigo door zendtijd bij de Caroline-organisatie te kopen, wat ervoor zorgde dat ook de bevoorrading kostendekkend werd.

Radio Monique

Opnieuw werd er geld van buitenaf aangetrokken in ruil voor zendtijd. Vanaf 16 december 1984 verhuurde de Caroline-organisatie de 50 kW zender aan boord van de Ross Revenge aan Fred Bolland. Met deze zender richtte de Nederlandse ondernemer zijn eigen radiostation op: Radio Monique, vernoemd naar zijn ex-vrouw. In ruil hiervoor nam het team ook de verantwoordelijkheid op zich voor de bevoorrading van het zendschip en het transport van medewerkers van Radio Caroline en het nieuwe Radio Monique van en naar de Ross Revenge. In het Gooi werd een speciale studio ingericht, waar ervaren radiomakers zoals Joost den Draayer en Tony Berk hun kennis deelden over het maken van radio, zoals zij dat zelf zien. Daarnaast werd het programma-aanbod verzorgd door een team van live deejays.

In de twee jaar die volgden, was er een constante wisseling van deejays bij Radio Monique. De redenen voor vertrek varieerden: van niet nagekomen afspraken en slechte leefomstandigheden aan boord, tot onregelmatige of lage salarissen en het ontbreken van bepaalde kwaliteiten bij de deejays. In de beginjaren was Radio Monique zeer succesvol, wat leidde tot jaloezie onder betrokkenen. Nico van der Stee (Nico Volkert), die bij de oprichting van Radio Monique betrokken was, ging achter de rug van Fred Bolland om naar Ronan O’Rahilly met een grote adverteerder: Texas Sigaretten. Er was aanzienlijke financiële steun van de eigenaar van Texas Sigaretten en afgesproken dat Nico Volkert, samen met Gert-Jan Smit (verantwoordelijk voor de godsdienstuitzendingen op Radio Caroline), de leiding van het nieuwe station Radio 819 zouden krijgen. Op 24 november 1987 informeerde Ronan O’Rahilly Fred Bolland over deze ontwikkelingen en vroeg hem om de bevoorrading voor Radio 819, tegen een salaris, te blijven verzorgen. De afbraak van de zendmast één dag later op de Ross Revenge betekende echter het einde van Radio Monique op zee.

Terugkeer

In 2020 zorgde Fred Bolland, samen met enkele oud-medewerkers, voor de terugkeer van het station, dit keer vanaf land op AM 918 kHz en later op 1332 kHz. In 2021 werd de zender ook via internet beschikbaar.

Contact

LISTEN WITH YOUR APP

0%